Voor artsen

Voor algemene informatie over oefentherapie Cesar/Mensendieck verwijs ik u graag door naar de algemene folder van onze beroepsvereniging speciaal voor verwijzers. U kunt deze link naar de folder hier aanklikken.

 

Specifiek voor deze praktijk is het voor u van belang om te weten dat mijn specialisaties vooral gericht zijn op orthopedische en reumatische problematiek en balans- en stabiliteitstraining.

 

Voor reumatische aandoeningen heb ik een specialisatie gevolgd in het LUMC en ben ik aangesloten bij twee reumanetwerken. (zie voor meer informatie onder het menu Therapeut)

Voor orthopedische problematiek heb ik meerdere cursussen gevolgd op het gebied van driedimensionale oefentherapie van de wervelkolom (inclusief bekken), welke zeer effectief is voor scoliose- en scheuermannpatiënten. Ook voor de ‘gewone’ (aspecifieke) rug- en bekkenklachten blijkt deze methode effectief, doordat er heel specifiek wordt onderzocht en behandeld op bewegingsvoorkeuren die voortkomen uit wervelgewrichtsvoorkeuren ten opzichte van elkaar.
Daarnaast heb ik affiniteit met het behandelen van (aspecifieke) knie- en enkelklachten.

 

Mijn behandeling van balans- en stabiliteitsproblematiek ondersteun in ook grotendeels vanuit de driedimensionale oefentherapie van de wervelkolom. Daarnaast heb ik gericht bijscholing gedaan om balans- en stabiliteitstherapie te kunnen geven, waarbij het accent ligt op het inoefenen van fijne motoriek/coördinatie en inoefenen in ADL-handelingen, zodat vooral de functionele balans en stabiliteit geoefend wordt die iemand nodig heeft om normaal te kunnen bewegen overdag.

 

Wanneer wel-niet naar de oefentherapie 

 

Wanneer wel:
In principe kunnen alle patiënten met alle denkbare klachten iets leren bij een oefentherapeut, omdat we gespecialiseerd zijn in het aanleren van gezond bewegingsgedrag, wat bij elke klacht bruikbaar is. Als een klacht niet oplosbaar is leren we mensen er op een zo juist mogelijke manier mee om te gaan, waardoor ze beter kunnen functioneren.
De oefentherapeut benadert de behandeling vanuit het biopsychosociale model.

 

Wanneer niet:
Acuut letsel na bijvoorbeeld een ongeluk of revalidatie binnen 3 maanden na een operatie of ongeval.
Voor deze problematiek is een fysiotherapeut specifiek geschoold.
Revalidatie bij een oefentherapeut kan wel na de acute fase ingezet worden om mensen sneller weer in een gezond bewegingspatroon te laten bewegen. Vaak zal dit in samenspraak of zelfs in samenwerking gaan met de behandeld fysiotherapeut.