Vallen Verleden Tijd

Samen met mijn collega oefentherapeut, Eveline Egeler, geef ik de cursus Vallen Verleden Tijd. Deze cursus is wetenschappelijk onderbouwd en opgezet door een onderzoeksgroep in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen. Met jarenlange metingen hebben ze aangetoond dat deze cursus zorgt voor een afname van de valkans bij ouderen van maar liefst 50 %. Wij hebben beide deze cursus gedaan om hiermee aan het werk te kunnen gaan.

 

Tijdens deze cursus wordt in grove lijnen op drie onderdelen geoefend: valpreventie door middel van een hindernisparcours met nabootsing van dagelijkse gebeurtenissen, balans- en evenwichtstraining door allerlei staande en lopende oefeningen en valtraining gegeven op een valmat.

 

Uit ervaring kan ik melden dat de meeste deelnemers voor de start van de cursus vooral opzien tegen de valtraining, maar aan het eind van de cursus juist vaak dit onderdeel verder willen blijven oefenen. Hiervoor heb ik terugkomlessen opgezet onder de naam ValFun. Voor meer informatie hierover kijkt u onder het betreffende menu.

 

Voor wie:
De cursus is voor mensen van 65 jaar of ouder die een of meerdere keren zijn gevallen, angst hebben voor vallen of een verhoogd valrisico hebben.

 

Voor wie niet:
De deelnemer moet minimaal een kwartier achter elkaar kunnen lopen (met stok)
De deelnemer moet kunnen lopen zonder rollator, met stok is geen probleem.
Ernstige osteoporosepatiënten (kan wel individueel)
Ernstige hartpatiënten

 

Doel van de cursus:
Verbeteren van het lopen
Verbeteren van de balans
Afname van de angst voor vallen

 

Werkwijze:
De training wordt doorgaans vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij geen vergoeding of geen aanvullende verzekering kost de gehele cursus € 165,-
Voorafgaand aan de cursus is er een individuele intake en onderzoek.
De cursus duurt zes aaneengesloten weken
Kleine groepen van maximaal tien deelnemers
Er wordt een hindernisparcours doorlopen met vergelijkbare situaties als in het dagelijks leven
Het daadwerkelijke vallen wordt onder begeleiding geoefend in een gecontroleerde situatie.
Begeleiders: Inge Reinders en Eveline Egeler, oefentherapeuten Mensendieck