Bij activiteiten


Op het werk

Arbeidsgerelateerde klachten komen veel voor. Meestal wordt hier direct gedacht aan RSI/KANS door computerwerk, maar dat is slechts één van de vele vormen van klachten door werk.
Met arbeidsgerelateerde klachten worden álle klachten bedoeld die veroorzaakt worden werk, van welke soort dan ook.

 

Bij zittende beroepen is vaak het statische karakter van de werkzaamheden één van de oorzaken van het ontstaan van klachten. Als er dan bijvoorbeeld ook nog een hoge werkdruk is of iemand beweegt buiten zijn werk heel weinig, dan kan dit een reden zijn voor het ontstaan van klachten.
De indeling van de werkplek, de kwaliteit van het meubilair en het zelf leren instellen ervan, bewust inpassen van voldoende beweging en van pauzes is belangrijk bij deze beroepen.
In principe nemen we alles in de praktijk door. Het komt echter wel eens voor dat er een consult op de werkplek zelf plaatsvindt. Dit gaat altijd in overleg met de werkgever, omdat de nota voor zo’n werkplekonderzoek naar de werkgever gaat.

 

Bij bewegende beroepen zijn vaak de zwaarte en de manier van uitvoeren van de bewegingen de boosdoeners voor het ontstaan van klachten. Er zijn voldoende beroepen te bedenken die onhandige en belastende houdingen hebben die niet anders uitgevoerd kunnen worden. De meest bekende voorbeelden daarvan zijn tandartsen en kappers.
Bij bewegende beroepen is het belangrijk houding en manier van bewegen aan te passen waar dit mogelijk is. Als dit niet mogelijk is, dan wordt het belangrijk te zorgen dat het lichaam voldoende reserves en kracht heeft om de belasting aan te kunnen. Dit kan in de vorm van sporten en oefeningen zijn, maar denk vooral in de richting van het leren herkennen van bewegingspatronen op het werk en buiten het werk juist buiten deze patronen te bewegen zodat het lichaam geen eenzijdige overbelasting creëert.

 

Een korte greep uit patiënten met arbeidsgerelateerde klachten die ik onder behandeling heb gehad: kantoor-/beeldschermwerkers, telefonisten, verzorgenden, thuiszorgmedewerkers, havenarbeiders, vrachtwagenchauffeurs, kappers, tandartsen, huisartsen, dierenartsen, consulenten, fabrieksmedewerkers, schoonmakers/interieurverzorgers en horecapersoneel.
 

In en om het huis

Thuis zijn er veel activiteiten die klachten op kunnen leveren. Denk hierbij aan elke willekeurige huishoudelijke handeling, zoals wassen, strijken, stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen, afwassen, in- en uitruimen van de vaatwasser en koken.
Maar wat dacht u:
Persoonlijke verzorging zoals aan- en uitkleden, douchen/baden, haren kammen/wassen, bodylotion op uw eigen rug smeren en teennagels knippen?
Verzorging van kinderen?
In de tuin met vegen, onkruid wieden, struiken snoeien?
Tijdens het televisie kijken, achter de computer zitten, tijdens het lezen van de krant of een boek, of als er visite is.
Rug- en schouderklachten zijn veelgehoorde klachten in en om het huis. De manier waarop we op een stoel zitten, in de bank hangen en de schoonmaak doen hebben we vaak geleerd van huis uit. We denken doorgaans niet na over hoe we dat doen en waarom dan eigenlijk op die manier. Pas als we klachten krijgen of iemand een suggestie doet om het anders te doen, gaan we er over nadenken.
In de praktijk kan ik u helpen om bewust te worden van uw patronen en bied ik u alternatieven hoe u het anders kunt doen om klachten te verminderen of te voorkomen.
 

Tijdens het sporten

Als er klachten ontstaan tijdens het sporten is het erg jammer als er om die reden misschien gestopt wordt met de sport.
Per sport is het belangrijk om te ontdekken waarom een sport of beweging klachten geeft. In de praktijk zie ik vaak dat de controle bij het uitvoeren van een beweging onvoldoende is. Ik bedoel hierbij zowel de controle uitgevoerd door de begeleider als de controle van het lichaam om de beweging goed uit te voeren. Ik besteed aandacht aan het inoefenen van de juiste manier van uitvoeren van de beweging, zoals buikspieroefeningen en yoga- en pilatesoefeningen.
Bij andere sporten is het belangrijk om de techniek beter in te oefenen, zoals bij hardlopen, wandelen en andere conditionele sporten zoals fietsen, roeien en de crosstrainer vaak het geval is.
In de praktijk heb ik onder andere gewerkt met de volgende sporten die klachten opleverden: yoga, fitnessapparaten, cardiofitness, hardlopen, wandelen, wielrennen, roeiers, groepslessen in sportscholen zoals body balance, body pump, pilates en zumba.
 

Bij muzikanten

Bij het muziek maken is het natuurlijk erg hinderlijk als dit gepaard gaat met klachten. Een verkeerde speeltechniek en een verkeerde houding kunnen klachten veroorzaken.
Ook bij klachten bij musiceren is het in de eerste plaats belangrijk om te achterhalen waarom klachten ontstaan en welke rol de houding hierin speelt.
Op het moment dat we aan de slag gaan met therapie is het vaak handig om het instrument mee te nemen, zodat ik niet alleen kan zien wat u met het instrument doet, maar dat we ook direct correcties kunnen inoefenen met het instrument in handen.
Bij grote instrumenten kan het daarom handig zijn om op locatie af te spreken waar het instrument staat, thuis of in de oefenruimte.
Bij instrumenten waar een asymmetrische houding nodig is om te kunnen spelen is het extra belangrijk om te kijken naar de opbouw van de houding, maar ook oefeningen om tegen dit vaste bewegingspatroon in te oefenen. Vaak zie ik namelijk dat het lichaam teveel in het patroon blijft bewegen die nodig is voor het bespelen van het instrument buiten het musiceren om. Dan is het belangrijk om het lichaam juist de andere bewegingspatronen aan te bieden zodat het lichaam in alle richtingen goed kan blijven bewegen en ontspanning geeft in de spieren die tijdens het spelen meer belast worden.
Bij zangproblematiek kan ik de samenwerking zoeken met een zangdocent of mijn collega logopedie die gespecialiseerd is in zang.
Ik heb verschillende muzikanten geadviseerd. Vooral pianisten en gitaristen, maar ook een klassiek zangeres, een dwarsfluitist, een contrabassist, een drummer en een klarinettist.