In het lichaam


Rugklachten

Rugklachten kunnen simpelweg onderverdeeld worden in vier regio’s: nek/schouders, bovenrug, onderrug en bekken. Klachten in meerdere regio’s tegelijk komen natuurlijk ook voor. In dit hoofdstukje neem ik alleen de wervelkolom door. De bekkenklachten komen aan de orde in het volgende hoofdstuk: Bekkenklachten.

 

Nekklachten kunnen zich uiten in de nek zelf, maar vaker zijn er klachten in het zogenaamde uitstralende gebied. Voorbeelden zijn schouder(blad)klachten, verschillende soorten hoofdpijnen, oorpijn, pijn in d ekaak vlak voor het oor en pijn naar de armen.

 

Bovenrugklachten kunnen in de bovenrug zelf zitten, tussen de schouderbladen, maar ook hier zie je vaak uitstralende klachten. Voorbeelden zijn pijn in een rib(gebied), pijn op het borstbeen, maagpijn, pijn naar de armen en ademhalingsklachten.

 

Onderrugklachten stralen ook vaak uit naar andere gebieden, maar de chronische lage rugpijn is een welbekend fenomeen. Uitstraling kan zitten in de benen, bil en de buik. De lage rug is het meest gevoelig voor hernia’s, artrose (beschadiging kraakbeen en botstructuren, in de volksmond onterecht slijtage genoemd) en stenose (versmalling in het ruggenmergkanaal) en spitklachten.
 

Bekkenklachten

De meest bekende bekkenklacht is bekkenpijn tijdens en/of na de zwangerschap. Pijn of blokkades in het bekkengewricht (SI-gewricht) is ook een veelgehoorde klacht. Net als in de wervelkolom komen bij het bekken ook uitstralende klachten voor. Voorbeelden zijn pijn in het been, pijn in de bil, liesklachten, bekkenbodemklachten zoals pijn en incontinentie.
Het bekken is het belangrijkste onderdeel van ons lichaam. Het is letterlijk de basis van ons bewegen. Zowel voor het aansturen van onze benen als onze rug hebben we ons bekken nodig. Ook onze darmen, blaas en andere organen reageren op problemen in het bekken(bodem)gebied.
 

Armklachten

Armklachten en schouderklachten komen grotendeels gecombineerd voor. Voorbeelden zijn klachten in de gewrichten van de schouder, elleboog, pols en vingers. Spieren, pezen een aanhechtingen kunnen ook klachten opleveren, zoals dat gebeurd bij een tenniselleboog. Wat echter ook veel gebeurd is dat er pijn in de arm is die niet goed aanwijsbaar is; het zit in een gebiedje en als het aangeraakt wordt blijkt het niet pijnlijk. Meestal zit het probleem dan in de nek en/of bovenrug en is het een uitstralende klacht.
RSI, tegenwoordig KANS genoemd, is de meest bekende armklacht. Artrose, reuma, fibromyalgie en verkeerde belasting en houding kunnen ook klachten veroorzaken in de armen.
 

Beenklachten

Een groot deel van de beenklachten komen uit de onderrug en/of het bekken en zijn uitstralende klachten. Bij een hernia is er bijvoorbeeld beenpijn, maar het probleem is een kapotte tussenwervelschijf in de wervelkolom.
Problemen die in het been zelf voorkomen zijn gewrichtsklachten in heup, knie, enkel of de voetgewrichten. Spieren en kapsels kunnen ook voor veel klachten zorgen. Knieklachten hebben bijvoorbeeld nogal een s een oorsprong in de kuitspier of de hamstring. Klachten in de knie zelf zijn meestal door irritatie van het kraakbeen (meniscus, artrose) of de banden in en rond de knie.
Knieklachten komen niet alleen bij bewegen voor, maar ook bij zittende beroepen en passieve hanghoudingen op de bank waarbij de knieën te lang in verkeerde standen worden belast.