overzicht
Bij muzikanten
Bij klachten bij musiceren is het in de eerste plaats belangrijk om te achterhalen waarom klachten ontstaan en welke rol de houding hierin speelt.
Bij het muziek maken is het natuurlijk erg hinderlijk als dit gepaard gaat met klachten. Een verkeerde speeltechniek en een verkeerde houding kunnen klachten veroorzaken.
Op het moment dat we aan de slag gaan met therapie is het vaak handig om het instrument mee te nemen, zodat ik niet alleen kan zien wat u met het instrument doet, maar dat we ook direct correcties kunnen inoefenen met het instrument in handen.
Bij grote instrumenten kan het daarom handig zijn om op locatie af te spreken waar het instrument staat, thuis of in de oefenruimte.
Bij instrumenten waar een asymmetrische houding nodig is om te kunnen spelen is het extra belangrijk om te kijken naar de opbouw van de houding, maar ook oefeningen om tegen dit vaste bewegingspatroon in te oefenen. Vaak zie ik namelijk dat het lichaam teveel in het patroon blijft bewegen die nodig is voor het bespelen van het instrument buiten het musiceren om. Dan is het belangrijk om het lichaam juist de andere bewegingspatronen aan te bieden zodat het lichaam in alle richtingen goed kan blijven bewegen en ontspanning geeft in de spieren die tijdens het spelen meer belast worden.
Bij zangproblematiek kan ik de samenwerking zoeken met een zangdocent of mijn collega logopedie die gespecialiseerd is in zang.
Ik heb verschillende muzikanten geadviseerd. Vooral pianisten en gitaristen, maar ook een klassiek zangeres, een dwarsfluitist, een bandoneon/accordeonspeler, een contrabassist, een drummer en een klarinettist.