Terug naar
nieuwspagina

Frozen shoulder succesverhaal

Dit is een mooi succesverhaal van een patiënt van mij die haar verhaal heel graag wilde delen. Ik ben maar wat trots om deze op mijn website te zetten!

Toch wil ik toevoegen: zonder haar eigen inzet hadden we niet zover kunnen komen!

 

Diagnose ‘frozen shoulder’

In mijn beleving begon het met enorme spierpijn in mijn schouder toen ik op een ochtend wakker werd. “Zeker een ongelukkige houding in mijn slaap. Met wat rust trekt die pijn vanzelf weg”, dacht ik nog. Ook toen het wat langer duurde (een aantal maanden) ging er geen alarmbbel af. Misschien hoorde het wel bij de overgang? Of was die stramheid gewoon  bij het ouder worden? PHPD, oftewel Pijntje Hier, Pijntje Daar grapte ik nog met mijn vriendinnen.

 

Het kwartje viel pas toen ik niet meer behoorlijk kon slapen en ‘s nachts alleen maar bezig was met het zoeken naar een houding waarin ik mijn schouder en arm kon ontlasten. Kortom, toen ik door slaaptekort helemaal uitgeteld was en behoorlijk chagrijnig van mezelf en ook mijn omgeving me niet meer te pruimen vond, realiseerde ik me dat de pijn in mijn schouder mijn leven was gaan beheersen.  

 

Het goede nieuws was dat een ‘frozen shoulder’ vanzelf overgaat, liet de dokter me weten. Het slechte nieuws was dat het gemiddeld wel twee jaar duurt en dat het een ontzettend pijnlijk proces is. Nou dat was zeker wat ze noemen een ‘wake-up call”.

 

Wat had mijn schouder eigenlijk nodig? Niet nog meer stress van het feit dat het misschien nog wel twee jaar ging duren, besloot ik. Zo kwam het dat ik afspraken maakte bij Jeanet Berkhout van Sensibel. Van eerdere behandelingen wist ik dat zij met Thaise yoga massage het lichaam ontspanning kan laten vinden. Zij gaf een behandeling gericht op het hele gebied van schouder, nek en arm. Enerzijds om het spierspanning te laten wegvloeien en anderzijds zocht ze bij sommige oefeningen  toch ook de grenzen op van mijn bewegingen. Het voelde als een soort van ontspanning bij of in de pijn.

 

Bijna tegelijkertijd kwam Inge Reinders van Reinders Oefentherapie op mijn pad die bekeek welke oefeningen konden bijdragen aan het herstel. Vooral niet intensief oefenen, -zij noemt het ‘lullig oefenen- was haar devies. Je kunt het niet forceren. Het gaat er juist om de schouder losjes in beweging te houden. Wanneer er ruimte/ontspanning ontstaat, gaan de arm en de schouder vanzelf verder in de beweging, was haar uitleg. “Dat is toch ook wat ik bij yoga probeer te doen? “, merkte ik op. En zo vielen een aantal puzzelstukjes van mijn behandelplan op zijn plek.

 

De combinatie van zelf dagelijks oefenen met wekelijkse supervisie van Inge Reinders met handige houdingtips hield de boel verantwoord in beweging. Voor de nodige ontspanning maar ook voor de prikkeling van het brein en het bewegingsappraat door grenzen te verkennen, zorgde Jeanet Berkhout twee keer per week (zeker de eerste periode) met Thaise yogamassage. Stapsgewijs voelde ik meer verlichting, die steeds langer aanhield. En kreeg ik meer ruimte in mijn lijf. Mijn yogales zag ik als een aanvulling, een soort van ‘onderhoud’ zou je kunnen zeggen om mijn lijf te herinnneren aan ontspanning.

 

Na drie weken en 9 behandelingen sliep ik alweer een stuk beter omdat ik meer ruimte in mijn schouder had en ook mijn slaaphouding onder de loep was gelegd. Dat voelde als een grote sprong in het herstelproces. De frequentie van de massagebehandelingen werd lager, omdat ik het langer kon uithouden mijn schouder. Na vijf weken lukte me het om mijn jas zonder gedoe aan te trekken en werden mijn bewegingen groter en soepeler. Na zes weken constateer ik samen met Inge Reinders dat ik grote slagen heb gemaakt. De ‘frozen shoulder’ zit er nog en is vooral op te merken als er veel druk op de schouder komt of als de arm onder een bepaalde hoek staat. In het dagelijkse leven functioneer ik eigenlijk prima. De kwaliteit van mijn leven is met honderd procent toegenomen.

 

Nog dagelijk oefen ik om ‘het laatste restje frozen shoulder’ zoals ik dat noem te laten ontdooien. Om de drie weken kom ik terug voor feedback bij Inge Reinders en krijg ik een behandeling Thaise yogamassage voor  onderhoud en souplesse. En dat is zeker geen straf. Mischien duurt het nog een tijdje voordat mijn schouder helemaal genezen wordt verklaard, maar ik ben meer dan tevreden over het behandelpad dat ik met Jeanet Berkhout en Inge Reinders heb bewandeld. Bedankt voor jullie open houding, liefdevolle aandacht, humor en professionele begeleiding.

Reviews

Ik ben zeer tevreden over de therapie. Was prettig en heeft bovendien een blijvend effect opgeleverd.

Jan van Eukelen

Ik heb direct toepasbare tips gekregen die de klachten direct verhielpen en nog steeds gaat het heel goed. Ben erg tevreden.

Janneke (bekkenklachten bij zwangerschap)

Door advies op maat van Inge heb ik goede oefeningen gekregen, waardoor mijn rug- en nekklachten zijn geminimaliseerd.

Vera (RSI/CANS in schouder en bovenrug)

De behandeling was uitstekend en helpt ook nog!

Elmer (hoofdpijnklachten)

Ik heb de behandelingen, uitleg en het luisterend oor van Inge als meer dan goed ervaren.

Mieke (RSI/CANS)

Inge is voor mij een reden om niet buiten Utrecht te gaan wonen.

VĂ©ronique (klachten bij scoliose)

Bij Inge krijgt de patiënt een zeer effectieve behandeling op maat en boekt zij samen met de patiënt nagenoeg altijd succes.

Mirit (oud-stagiaire)

Inge pakt alles tot in de puntjes aan en helpt je gezond en vooral weer met plezier te bewegen.

Natasha (oud-stagiaire)

Prima korte behandeling met oefeningen mee voor eventuele terugval.

Marianne (rugklachten)

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info