Terug naar
overzicht

Scoliose en Scheuermann

Scoliose en Scheuermann zijn beide afwijkingen in de wervels van de wervelkolom. Wel hebben ze ieder hun eigen beeld en bijbehorende klachten.

 

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom waarbij de rug zowel opzij buigt als een draaiing maakt. Het meest kenmerkende is dat de ribben aan een zijde van de rug naar achteren komen waardoor een soort bochel zichtbaar wordt (gibbus). Dit is zeker niet bij iedereen even zichtbaar.

 

Bij een scoliose gaat er in de groei van de wervel iets mis waardoor deze veranderd van vorm. Deze verandering zorgt er dan voor dat de andere wervels ook van stand moeten veranderen om toch gewoon rechtop te kunnen staan. Dit lost de rug op door dan naar de zijkant en in een draaiing het probleem ‘op te lossen’.

 

De meeste scolioses ontstaan in de tienertijd tijdens de lengtegroei, maar het komt ook voor bij jonge kinderen. De meeste tieners hebben helemaal geen pijn. De scoliose wordt doorgaans ontdekt door de ouders of de schoolarts.

 

Tijdens de behandeling is het belangrijk om te weten dat we de bocht niet weg kunnen oefenen. Het doel van therapie is bewuster om te gaan met de houding en manier van bewegen. Er wordt veel aandacht besteed aan het leren herkennen van scoliosepatronen. Hiermee bedoel ik dat het lichaam het makkelijkst beweegt in de bocht/stand van de scoliose. Als we alleen maar in dat patroon bewegen kan de scoliose erger worden of klachten gaan geven.

 

Tijdens de behandeling worden er dan ook oefeningen gedaan waarbij de wervelkolom wordt uitgedaagd in andere patronen te bewegen. Hiermee wordt de rug soepeler en sterker.

 

Dit patroon is per persoon verschillend en moet eerst goed onderzocht worden bij aanvang van de therapie. Om deze patronen goed te leren zien is een specialisatie nodig van de therapeut.

 

Scheuermann is makkelijk gezegd een hyperkromming van een paar wervels. Deze kan zowel in de onderrug zitten als in de middenrug, waar de rug eigenlijk juist recht zou moeten zijn of in een lichte holling zou moeten staan.

 

Bij Scheuermann gaat er net als bij scoliose iets mis in de groei van een paar wervels, meestal twee of drie opeenvolgende wervels. De groeischijf aan de binnenkant groeit niet of minder hard ten opzichte van de buitenkant, waardoor ze wigvormig worden. hierdoor ontstaat dan op die plek een scherpe kromming in de rug. Ook hierbij ontstaat er altijd een kleine draaiing, net als bij scoliose. Deze aandoening ontstaat eigenlijk altijd in de tienertijd. Kenmerkende klachten zijn pijn in de rug vaak rond het niveau van de aangedane wervels en vermoeidheid in de rug.

 

Tijdens de behandeling is het belangrijk om heel veel in de strekking te oefenen, zodat de rug niet verleerd om te kunnen doorstrekken. Ook hier is het belangrijk om te beseffen dat we de wervels niet recht kunnen oefenen, maar dat we heel veel kunnen doen door goed op de houding te letten en niet in de kromming te gaan hangen door ingezakt te zitten of te staan.

 

Doordat er ook bij Scheuermann sprake is van een voorkeurspatroon van de wervelkolom, is het belangrijk dat de therapeut gespecialiseerd is in het herkennen van deze patronen.

 

Ik heb meerdere scholingscursussen gevolgd voor scoliosebehandeling en –onderzoek, specifiek op het gebied van behandeling van de wervelkolom in driedimensionaal aspect.

Reviews

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Goed geluisterd, effectieve behandeling met minmale middelen, slim, cliëntgericht

April 2022

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Inge Reinders is een zeer professionele oefentherapeut; kundig, ervaren en bovenal zeer zorgvuldig.

Inge luistert goed naar de behoefte, klachten en wensen van de patiënt. De beste oefentherapeut die een patiënt kan hebben!

April 2022

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Kan met alle vragen terecht, luistert goed naar je, geeft goede adviezen. Denkt mee in oplossingen

Januari 2022

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 9 van 10

Je wordt serieus genomen en er is sprake van kundigheid.

Enthousiaste en gepassioneerde vrouw

Januari 2022

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Voor mij was het erg fijn om elke keer de link tussen lijf en hersenen uitgelegd te krijgen. Gaf inzicht en bewustwording. In combinatie met de oefeningen die goed persoonlijk afgestemd waren, maakte voor mij dat ik ook heel consequent mijn thuisopdrachten deed. En nog steeds doe!

Okt-dec 2021

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Bijzonder goed in luisteren en adviseren. Prettig contact. Prettige therapie. Geeft ook ruimte aan eigen keus. Is bereid om je thuis te bezoeken.

Okt-dec 2021

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 9 van 10

Serieus nemen van je klacht en wie je bent, invoelend, meelevend

Okt-dec 2021

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Deskundig en nauwgezet. Daarbij ook nog eens aardig. Wel een beetje breedsprakig, maar ik ben blij met haar enthousiasme.

2e kwartaal 2021

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 9 van 10

De oefeningen die ik kreeg waren heel gericht op mijn klachten. De manier waarop ik dingen moest opbouwen werden me heel duidelijk uitgelegd en e.e.a. heeft tot goede resultaten geleid.

2e kwartaal 2021

Anoniem via meetbureau Qualiview

Score 10 van 10

Ik noem haar altijd mijn APK. Als ik geweest ben kan ik er weer tegenaan.

1e kwartaal 2021

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info